31 Mart 2020 Salı

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Nasıl Elde Ediliyor?

Etil alkol hakkında merak ettiğiniz ve bilinmeyenleri sizler için hazırladık.Etilalkol nasıl elde edilmektedir ve etil alkol fiyatı neye bağlıdır? sorularını yanılayacağız.

Etil Alkol Nedir?

Keskin ve şarap tadında olan, aynı şekilde şarap kokusuna benzer karakteristik kokusu olan alkol türevi bir maddedir. Neolitik Çağ dönemini inceleyen tarihçiler, o güne ait bulgularda ortaya çıkan seramik sürahilerin bira, şarap vb. içecekleri tutması için yapıldığını belirtmişlerdir. Hatta Mısırlıların hiyerogliflerine baktığımızda, şarabı yaptıklarını ve kullandıklarını açıkça görebiliyoruz. Buradan ünümüzden 4000 yıl öncesi dönemde yaşayan Mısırlılların alkol kullandıklarını söyleyebiliyoruz. Muhtemelen alkol tüketiminin yaşanmadığı bir kültür yoktur.

Etil Alkol Nasıl Elde Ediliyor?

Etil alkol fermantasyon yoluyal veya sentetik olarak üretilebilmektedir. Şeker kamışı, şeker pancarından şeker elde edildikten sonra, geriye kalan atık şurup, 28-72 saat boyunca 20-38 °C'de işlemlerden geçirilmiştir. Böylelikle şurubun yüzde 90 kadarı etil alkole dönüşür. Ancak firmamızda üretilen etil alkol doğal yöntemler olan fermantasyon ve damıtma yoluyla elde edilmektedir; üretiminde şeker kamışı, şeker pancarı ve buğdaty dışında organik olmayan hiçbir madde yoktur.

Ortak Kullanım Ve Potansiyel Tehlikeler


Etil alkol, izopropil alkol, metil alkol gibi organik bileşiklerin alkol ailesine ait tüm üyelerinin toksik etkisi bulunmaktadır. Sadece etil alkolü bir miktar içmek güvenlidir. Ancak kanda alkol konsantrasyonu yüzde 5'Sadece etil alkol nispeten küçük miktarlarda içmek için güvenlidir.
Fermantasyon yoluyla üretilen etil alkolün geri kalan kısımları, kimyasal bileşiklerin hazırlanmasında çözücü olarak kullanılmaktadır.

Etil Alkol Fiyatları


Etil alkol üretiminde, fermantasyon işlemi için alkolün tanklarda veya fıçılarda 1-3 gün bekletilmesi gerekmektedir. Bu durum fiyatın hesaplanmasında depo kullanımı gibi bir bedeli alkolün üzerine yansıtır. etil alkolün üretiminde kullandığımız buğday ve şeker kamışı yurtiçinden karşılansa bile, şeker kamışı yurtdışından ithal edilmektedir. Ayrıca ülkemizdeki şeker fabrikaları özelleştirilirken ve çiftçilere pancar kotaı koyulurken, zorunlu olarak ihtiyaç duyualn hammddenin dışarıdan alınması, etil alkolün daha maliyetli üretimine neden olmakatdır.
Yorumlar


EmoticonEmoticon