9 Şubat 2020 Pazar

Ağız Kokusunun Nedenleri ve Çözüm Önerileri


Ağız kokusu birçok kişinin karşılaştığı problemlerden birisidir. Kişiden kişiye farklılık gösteren birçok nedeni vardır. Kişiyi ve özellikle çevresini rahatsız eden ağız kokusu aynı zamanda psikolojik olarak da kişiyi yıpratmaktadır. 


Çevreden gelen tepkiler ya da çevrenin kişiye hissettirdiği dışlama hissi kişiyi olumsuz etkilemekte; sosyal çevresinde dışa itilmiş hissi vermektedir. Bu nedenle ağız kokusu problemini sadece koku problemi olarak düşünmemek gerekir, aynı zamanda psikolojik bir problemdir.

Ağız kokusunun nedenlerine gelirsek; yukarıda da dediğimiz gibi birçok neden sıralamamız mümkündür. Fakat ağız kokusunun başlıca nedenleri; boğaz, burun, diş ve kulağa bağlı hastalıklardır. Direk olarak ağız boşluğu ile ilişkili olan bu organlardaki hastalıklar; özellikle de enfeksiyon hastalıklar koku yapabilmekte ve bu konuyu ağız boşluğu ile çevreye yayabilmektedir. Boğaz hastalıklarından bademcik iltihabın ağız kokusunun başlıca nedenidir. Bölgede bulunan bakteriler ve bölgeye biriken gıda atıkları ağız kokusuna neden olur. Diş hastalıklarında da aynı durum söz konusudur. Enfeksiyon etkenleri ve bölgeye biriken gıda atıkları ağız kokusuna neden olmaktadır.


Burun ve kulak hastalıklarında da bakteriler kokunun nedenidir. Diğer bir nedende tükürük salgısının azalmasıdır. Tükürük ağız içinde bir antiseptik etkisi yapar. Ağızdaki bakterileri uzaklaştırır, öldürür ve temizler. Tükürük salgısının azaldığı durumlarda bu işlemler aksayacağı için ağız içinde kötü koku oluşma olasılığı yüksektir. Yine karaciğer, böbrek, akciğer, sinüs ve mide hastalıklarında da ağız kokusu oluşmaktadır. Ağız kokusunun nedenleri arasına beslenmeyi ve kötü alışkanlıkları da ekleyebiliriz. Kötü koku yapan besinlerle beslenme sonrasında ağız kokusu oluşur; fakat bu koku geçici bir kokudur. Yine sigara ve alkol tüketiminde; özellikle de sigara tüketiminde ağız kokusu oluşmaktadır.

Ağız kokusunun tedavisinde ise yapılması gereken ilk şey; nedeni belirlemektir. 


Ağız kokusu neden kaynaklanıyor? Bunu belirledikten sonra çözüme gitmek çok daha basittir. Eğer beslenmeden ve kötü alışkanlıklardan kaynaklanan bir ağız kokusu söz konusu ise; bunlardan biran önce vazgeçilmesi gerekir. Ağız kokusunun nedeni enfeksiyon bir hastalık ise; doktorun tavsiyesi ile yapılacak bir antibiyotik tedavisi sonucu enfeksiyon hastalık yok olacaktır, dolayısıyla ağız kokusu da yok olacaktır. Yine diş ve diş eti problemlerden kaynaklanan durumlarda sorunun çözümü ve diş bakımı önemlidir. Tükürük salgısının azalmasına bağlı olarak meydana gelen ağız kokusu durumlarında ise; tükürük salgısını artırmaya yönelik olarak sakız çiğneyebilirsiniz. Sakız tükürük salgısını artırmaktadır ve ağız kokusu problemini azaltmaktadır.
Yorumlar


EmoticonEmoticon