1 Aralık 2019 Pazar

Soğan suyunun faydaları nelerdir?


Soğanın vücuda yararları…
Soğan yediğiniz yemeklerin çoğunda kullanılır. Yemeklerinize ve damak tadınıza lezzet katarlar ve daha da önemlisi, sunduğu inanılmaz sağlık avantajları vardır. Peki, kokusundan dolayı uzak durduğunuz soğan suyunun değerini daha fazla bilmenizi sağlayacak faydalarını haberimizde sizler için derledik... Soğan suyunun faydaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar...

A, B ve C vitaminleri ve ayrıca folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, krom ve fosfor bakımından zengin bir kaynak olan soğan suyu doğal bir antibiyotiktir. Soğan suyu birçok hastalığın tedavisinde çok etkili olmakla beraber, aynı zamanda saç ve cilt sağlığı için de inanılmaz faydalar sağlıyor. Şimdi soğan suyunun sağlık açıdından faydalarına gelin daha yakından bakalım… Soğan suyunun faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…
SOĞAN SUYUNUN FAYDALARI
Soğan suyunun sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:
– Soğanlarda kersetin, antosiyaninler ve organosülfür dahil olmak üzere birçok antikanser bileşiği vardır. Araştırmalar bu bileşiklerin birçok kanser türünü önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Kersetinin ayrıca beyin ve akciğer kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Soğanlar ayrıca, kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olan lif içerir.
– Soğan suyu kan şekeri seviyesini düşürmede yardımcı olabilir. KJalorisi düşüktür ve ayrıca metabolik hızınızı artıraraku diyabet semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir.
– Yüksek flavonoid seviyeleri, şeker hastaları için önemli bir fayda olan kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Sülfitler, diyabetiklerin kolesterol seviyesini düşürmede etkilidir.
– Soğan suyundaki kersetinin, hem akut hem de kronik ağrıyı ve iltihabı inhibe ettiği, sadece iltihaplanma üzerinde daha büyük bir etkisi olduğu bulundu. Soğan suyunun tüketiilmesi ayrıca, enflamasyonla ilişkili kemik bozukluklarını da önleyebilir ve menopoz sonrası kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu artırabilir.
– Soğan, bağışıklığınızı artırabilen selenyum içerir. Selenyum, bağışıklık tepkisini tetikler ve aşırı bağışıklık tepkisini de baskılar. Soğan suyu ayrıca astım ve diğer solunum hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olur. Boşaltım organlarını uyarır ve güçlendirir.
– Soğan suyunun antimikrobiyal özellikleri, konjonktivit ve blefarit gibi göz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilir.
– Soğan suyunda kükürt bulunması, kollajen üretimini ve bu saç büyümesini artırır ve ani saç dökülmesi gibi durumları tedavi edebilir. Saçlarını soğan suyuyla yıkayan bireylerde saçların daha çok uzadığı görülmüştür. Ayrıca soğan suyunun antimikrobiyal özellikleri kafa derisi enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir. Bu da daha sağlıklı bir saç derisi daha güçlü saç kökleri anlamına gelir.
ÖNEMLİ NOT: Aşırı miktarda soğan suyu tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerden biri mide tahrişidir. Bunu önlemek için, soğan suyunun ölçülü olarak içilmesi gerekir. Soğan suyu da bazı durumlarda bulantı ve kusmaya neden olabilir. Çiğ soğan suyunun uygulanması cilt tahrişine neden olabilir ve etkilenen bölgelerde uygulamadan önce küçük bir alanda test edilmelidir.
Soğan kaç kalori? Soğanın besin değerleri ve kalorisi
Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken bir kalori miktarı vardır. Diyet listesi oluştururken öğünlere göre kalori dağılımı yapılır. Tabi kalori tek başına da yeterli değildir. Tüketilen yiyeceğin besin değerlerini de bilmek gerekir. Peki, soğan kaç kaloridir? Soğanın besin değerleri ve kalorisi...
Bilimsel adı Allium cepa olan soğan, insan vücudunda bulunan serbest radikalleri nötralize etmede çok etkili olan antioksidan bileşikler bakımından zengindir. Kalori hesabı yaparken en çok araştırılan yiyeceklerden biri de soğandır. Soğandaki C vitamini ve diğer besinler kanserin kontrol edilmesine yardımcı olur ve ayrıca cildi ve saçı güçlendirir. Kan şekeri seviyeleri büyük ölçüde soğan özleri ile kontrol edilir ve ayrıca bağışıklık, cinsel uyarılma ve anemi kontrolünü artırır. Soğanların tıbbi uygulamaları oldukça fazladır, çünkü zengin bir besin, vitamin, mineral ve organik bileşik kaynağıdır. Bunlar, sağlık için gerekli olan sülfürik bileşiklerin ve kuersetin varlığını içerir. Bu sebzeler ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineral bileşenleri içerir ve bunlar iyi bir C vitamini, B6 vitamini ve diyet lif kaynağıdır. İşte, soğanın besin değerleri ve kalorisi…
SOĞAN KAÇ KALORİ: 100 gram soğan yaklaşık 40 kaloridir.
SOĞANIN BESİN DEĞERLERİ
100 g soğanda aşağıdakiler bulunur:
Su: 89,11 g
Enerji: 40 kcal
Protein: 1.1 g
Toplam yağ: 0.1 g
Karbonhidrat: 9.34 g
Lif: 1.7 g
Toplam şeker: 4.24 g
Kalsiyum: 23 mg
Demir: 0.21 mg
Magnezyum: 10 mg
Fosfor: 29 mg
Potasyum: 146 mg
Sodyum: 4 mg
Çinko: 0.17 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 7.4 mg
Tiamin: 0.05 mg
Riboflavin: 0.03 mg
Niasin: 0.12 mg
B-6 Vitamini: 0.12 mg
Folat, DFE: 19 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 0 µg
A Vitamini, İÜ: 2 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.02 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 0.4 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.04 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.02 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan neye iyi gelir?
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan neye iyi gelir?
Bilimsel adı Allium cepa olan soğan, insan vücudunda bulunan serbest radikalleri nötralize etmede çok etkili olan antioksidan bileşikler bakımından zengindir. Soğandaki C vitamini ve diğer besinler kanserin kontrol edilmesine yardımcı olur ve ayrıca cildi ve saçı güçlendirir. Kan şekeri seviyeleri büyük ölçüde soğan özleri ile kontrol edilir ve ayrıca bağışıklık, cinsel uyarılma ve anemi kontrolünü artırır. Onlarca yıldır tıbbi amaçlar için kullanılan soğanın sağlığa olan faydalarından bazılarını yazımızda bulabilirsiniz...
Soğanların tıbbi uygulamaları oldukça fazladır, çünkü zengin bir besin, vitamin, mineral ve organik bileşik kaynağıdır. Bunlar, sağlık için gerekli olan sülfürik bileşiklerin ve kuersetin varlığını içerir. Bu sebzeler ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineral bileşenleri içerir ve bunlar iyi bir C vitamini, B6 vitamini ve diyet lif kaynağıdır. Şimdi soğanın faydalarına bir göz atalım…
SOĞANIN FAYDALARI
Soğanın faydalarından bazıları şunlardır:
Kanserle savaşır
Kırmızı soğanlar, meme ve kolon kanseri hücrelerini yok etmede en etkili olanlardır. Soğanların, kanserin önlenmesinde önemli bir rol oynayan kuersetin adı verilen güçlü bir bileşikleri vardır.

Düşük kan şekeri seviyeleri
Soğanlarda bulunan kükürt bileşiklerinden biri olan (S-metilsistein) ve kuersetin vücuttaki kan şekeri seviyesini kontrol etmede yararlı etkilere sahip olabilir. Soğanda bulunan krom, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
İltihap ve diğer alerjileri önler
Soğanlardaki kersetin (ve diğer flavonoidler) enflamasyonun önlenmesine yardımcı olur. Soğan ayrıca, hücrelerin histamin salmasını engelleyerek alerjilerin tedavisine de yardımcı olur. Kuersetinin antihistaminik özellikleri de burun tıkanıklığını azaltmada yararlıdır. Soğanın antibiyotik etkileri yara iyileşmesini hızlandırır.
Sağlıklı nefes
Göz sağlığını geliştirir
Soğanlardaki kükürt, göz merceğinin sağlığını iyileştirir, böylece görüşe yardımcı olur. Bir antioksidan görevi gören ve glokom, maküler dejenerasyon ve katarakt riskini azaltan glutatyon adlı proteinin daha büyük bir üretimini uyarır. Soğanlardaki selenyum gözdeki E vitamini destekler (gözdeki hücreleri korur). Ekstraktlar ayrıca kornea bulanıklığının önlenmesine yardımcı olabilir ve soğan suyu da damla damla olarak kullanılabilir.
Ağız sağlığı için
Soğanlar, diş çürümesine neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olan tiyosülfinatlar ve tiyosülfonatlar (kükürt bileşikleri) açısından zengin bir kaynaktır. Soğan ayrıca dişleri sağlıklı tutan C vitamini bakımından da zengindir ve diş ağrısını hafifletebilir.
Soğan ve saç büyümesi
Antibakteriyel ve antifungal özelliklerde zengin olan soğan, saçın beslemesine yardımcı olur ve büyümesini artırır. Zengin sülfür içeriği ve antioksidanlar incelme, kırılma ve erken grileşmeyi önler. Kepekle savaşır ve saçların büyümesinde yardımcı olan kan dolaşımına destek olurlar.
Beyin sağlığını geliştirir
Antioksidan bakımından zengin soğanlar, beyindeki zararlı toksinlerle bağlanarak onların vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Soğan ekstraktlarının hipokampusu koruduğui bulunmuştur. Soğanlardaki di-n-propil trisülfid olarak adlandırılan bir başka sülfür bileşiği hafıza bozukluğunu iyileştirir ve yaşa bağlı hafıza kaybını azaltır. Soğanların ayrıca baş dönmesi, epilepsi ve vertigo gibi hastalıkların tedavisine de inanılmaktadır.
Soğanın diğer faydaları
Soğanlar, ateşin düşürülmesi, menopoz semptomlarının hafifletilmesi ve oksidatif stresi azaltma gibi diğer faydaları da çok önemlidir. Soğanlarındaki fitokimyasallar, C vitamini ile birlikte bağışıklığı artırmaya yardımcı olur. Ham soğan, kötü kolesterol (LDL) üretimini düşürür. Soğan suyu da ağrı ve yanıklarda anında rahatlama sağlar. Cilt problemleri için de kullanılır.

Yorumlar


EmoticonEmoticon