22 Kasım 2020 Pazar

Elma Sirkesinin Tam Zamanı

Elma sirkesi, hem güzellik ve sağlığa yaptığı katkılar; hem de evdeki bir çok sorunun giderilmesinde mükemmel bir ürün. Ciltteki lekelerden, sağlıksız saçlara, fazla kilolardan, varisli damarlara kadar birçok derde deva. Elbette kimyasal katkılardan uzak ve evde doğal yöntemlerle yapılmış olanları çok daha fazla bu faydaları sağlıyor.


Bu nedenlerle şimdi sirke yapmanın tam zamanı. Çünkü elma sirkesini yapmak için uygun olan elma çeşidi şekeri fazla olan kış elmaları. Ekşi ve ham olmamak şartı ile değişik elma türleri beraber kullanılarak da sirkeye farklı bir tat kazandırabilirsiniz.


Elmaları iyice yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin. Ya da presleyin veya katı meyve sıkacağı ile sıkıp suyunu çıkarın. Meyve suyunda bulunana şeker fermantasyona uğrar ve ilk olarak alkole ardından da asetik bakterilerin sebep olduğu fermantasyon ile sirkeye döner. Sirke yapımındaki iki unsur önem taşıyor: Bakterinin verimli çalışmalarını sağlayacak sıcaklık ile oksijen. Hava ile temasının çok olması için oldukça geniş ağızlı ve derin olmayan bir kavanoz seçin.


Elma suyunu üstünde boşluk olacak biçimde kavanoza doldurun ve ardından meyve sineklerinin geçmeyeceği ama hava alabileceği temiz tülbentle kavanozu kapatın. Gün içerisinde bir sefer karıştırın, bu sayede havalanmayı sağlayarak sirkenin oluşumunu hızlandıracaksınız. Oda sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve güneş ışığı görmeyeceği loş ortamda saklanmalıdır. Koyulan kap cam veya ahşap olmalıdır, metal ve plastik kullanmayın. Sirkenin oluşumunu hızlandırmak için içine doğal elma sirkesi koyabilirsiniz. Sirkeniz kullandığınız elma çeşidi ile koşullara bağlı olarak 3-6 hafta arasında hazır olacaktır. Sirke kokusu gelmeye başladığında her gün tadıp istenen tada gelene kadar işlem bekleyin. Sirkeniz hazır...

Yorumlar


EmoticonEmoticon